A szolárium használata

Európai Unió új szabályozást vezetett be a szoláriumok üzemeltetésével kapcsolatban. A szabályozás célja: csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal kisebb legyen a leégés, illetve a bőrrák kockázata. A rendelet alapján a szolárium gépek UV-fény-kibocsátását maximalizálták: a szoláriumok UV-teljesítménye maximum 0,3 W/m2 lehet.

Hatféle bőrtípus Európában

IMG_3409

Európa lakossága a bőrtípus szempontjából nagyon összetett. Megtalálható az északi országokban élő, UV-fényre nagyon érzékenyen reagáló csoport, illetve a déli országokban élő, kreol bőrű, UV-fényre nem érzékeny típus is.

Alapvetően hat különböző bőrtípust különböztetünk meg annak alapján, hogy milyen módon reagál a bőr az UV-fényre. Az egyes csoportba tartozók rendkívül fehér bőrűek, egyáltalán nem képesek barnulni, csak pirulni – nekik tilos szoláriumba járniuk. A kettes-hármas bőrtípusú emberek is könnyen leégnek, de bőrük barnul. A négyes-ötös csoportba tartozók kreol, illetve sötétbarna bőrűek, a hatosba pedig a néger emberek tartoznak.

Ezeket az óvintézkedéseket tedd meg!

IMG_3505(2)

Fontos, hogy szoláriumozás előtt nagy gondossággal távolítsd el a sminket, mert az beleéghet a bőrbe. Parfümöt és egyéb kozmetikumot sem ajánlott használnod. Az ékszereket szintén el kell távolítani, mert égési sérülést okozhatnak, emellett megmarad a helyük.

Tilos a csövekbe nézni működés közben, mert ez kötőhártya-gyulladást okozhat. A védőszemüveg használata kötelező, és még emögött is mindig legyen csukva a szemed.

Az olcsó nem mindig kifizetődő, figyelj a hely tisztaságára is. Fontos, hogy rendszeresen cserélik-e a csöveket és, hogy minden vendég után fertőtlenítenek-e. Ellenkező esetben bőrfertőzést kaphatsz.

A szolárium teljesítménye

IMG_3507(1)

A bőrtípus, illetve a szolárium teljesítménye határozza meg, hogy pontosan mennyi ideig maradhatsz. Mielőtt elkezdenél szolizni, meg kell kérdezni a szoláriumteljesítményét, és a gép, valamint a bőrtípus ismeretében lehet az időtartamot meghatározni.

A barnítási eredmény szempontjából a legfontosabbak a csövek. Alacsonyabb UV-sugárzás általában hosszabb barnítási időket jelent, míg az erősebb UV-sugárzás rövidebb barnulási idő alatt hoz eredményt.

Egy alkalommal hány percet maradhatsz?

People-Motifs

Egyes kezelések ideje nem haladhatja meg az adott személy úgynevezett minimális erythema dózisát – MED – ami látható bőrpírt eredményez.

Amennyiben a szoláriumhasználatot követő 16-24 órán belül bőrpír jelentkezik, a további alkalmakat el kell halasztani. Egy hét után mehetsz újra barnulni