A szolárium pozitív hatásai

Egy kis fényfürdő után a testi-szellemi teljesítőképesség is nő, a tanulást és a munkát is jobban bírja a szervezet.
A szolárium stresszoldó, hangulatjavító hatású: a fényszegény téli időszakban a depresszió kiváló ellenszere.
A zsíros bőr faggyútermelődésére is jótékony hatású lehet.

Nem kétséges, hogy a napfénynek, szoláriumnak nagyon sok jótékony hatása van. A D3 vitamin gyakorlatilag egyedül a napsugarak (ultraibolya B sugarak) által képződik. A D3 vitamin elősegíti, hogy a test az életfontosságú kalciumot kivonja az élelemből. (Pl. a nap sugaraitól védett csecsemőknél 1 éves korig mesterségesen pótolják a létfontosságú D-vitamin bevitelét, mivel számukra nagyon fontos a kalcium megfelelő felszívódása a csontozat megerősödése érdekében.) A kalcium biztosítja a csontok stabilitását, nagyon fontos egyéb testfunkciók szempontjából is, mint pl. sejtosztódás, izomműködés, az idegek közötti információ-átvitel, és az anyagcsere. Az ultraibolya B sugárzás javítja a vér minőségét és csökkenti néhány mérgező anyag mennyiségét a vérben.

Az érzékenységi pigmentek csökkentése hozzájárul a sárgaság megelőzéséhez, és különböző vízben oldódó fémek átváltoznak kevésbé káros formulákká. A nap ultraibolya A és B sugarai segítik a szervezetet saját fényvédelmének kialakításához (egészen 100 faktorig). Ezért nem ég le a barna bőr! A bőr védi önmagát a napozás közbeni túlzott ultraibolya sugárzás és sejtkárosodás ellen pl. pigmentek képződése által és enyhe érzéketlenség kifejlesztése által (a bőr felső rétegének erősítése). A szolárium szebb és tisztább bőrt biztosít, a sejt anyagcsere felgyorsítása a szövetek fokozott oxigén-ellátásához vezet és megakadályozza a bőr-rendellenességek kialakulását. A szolárium segít a bőr-rendellenességek esetében is! Aknés és egyéb kóros bőrelváltozások sikeresen kezelhetők ultraibolya sugarakkal.
Javítja a test immunrendszerét, az ultraibolya sugárzás aktiválja a fehérvérsejteket, melyek a testet megtámadó baktériumok ellen harcolnak. Az ultraibolya sugárzásnak kiegyensúlyozó hatása van az idegrendszerre, pozitívan befolyásolja a vegetatív idegrendszert és a pszichikumot, általános jó közérzetet biztosít.
A szolárium kímélőbb hatással van a bőrre mint a természetes napfény, mivel az ultraibolya B sugarak arra a szintre vannak csökkentve, amely minimálisan szükséges a biológiai hatások elérésére, az ultraibolya A sugarak pedig arra a szintre, amely minimálisan szükséges a napbarnított szín eléréséhez. A szolárium a természetes napfényhez hasonló jól kiegyensúlyozott spektrummal rendelkezik és ezért biztosítja a napsugárzás minden lehetséges kedvező hatását az emberi test számára.